Artikel

Likes
[21]
Comments
[12]
Facebook
Twitter
LinkedIn
mei 16, 2012

Een voorproefje van Windows Server 2012 op serieuze hardware

Jeroen Fürst

Momenteel is Windows Server 2012 in de testfase. Terwijl ik dit schrijf, kan iedereen aan de slag met Windows Server 8 Beta, de meest recente bèta-versie. Dat Windows Server 2012 er nu snel aankomt, is ook duidelijk, omdat Steven Sinofsky aankondigde dat de laatste testversie voor begin juni staat ingeroosterd. De aanduiding 2012 in de nu officiële productnaam slaat dus op het kalenderjaar, waarin we de volgende Windows Server in handen krijgen! ;-)

Vanuit OGD ict-diensten, de NGN en Microsoft Nederland hebben we Windows Server 2012 onlangs op wel heel uitzonderlijke hardware geïnstalleerd bij het Donald Smits Centrum voor IT van de Rijksuniversiteit Groningen. We hebben het dan over 2 servers met elk 160 processoren, terabytes werkgeheugen en 10Gb/s netwerkkaarten.

Uiteraard grepen we de mogelijkheid met beide handen aan om te kijken hoe het zit met de nieuwe functionaliteit in Windows Server 2012.

De nieuwe Task Manager

Het eerste wat we deden, nadat we Windows Server 2012 in Groningen hadden geïnstalleerd, was de task manager openen. Dit leverde nogal een verrassing op:

64 processoren op het scherm

Zoals te zien in de video, geeft de nieuwe Task Manager nog slechts 64 (logische) processoren weer, ongeacht of het aantal (logische) processoren in de server dit aantal overschrijdt. De reden daarvan is, dat met de weergave van 64 processoren het processorgebruik goed genoeg kan worden geëvalueerd. Immers, de resterende processoren zullen door de ingebouwde NUMA-optimalisaties in Windows Server grofweg hetzelfde reageren.

Core Parking

Daarnaast geeft Windows Server nu reeds in de Task Manager weer, wanneer een processor geparkeerd wordt. Deze "core parking"-functionaliteit werd geïntroduceerd in Windows Server 2008 R2 met als doel om stroom te besparen door de belasting over minder processor-cores te verdelen en zo ongebruikte processor-cores fysiek uit te schakelen, waardoor ze niet meer onnodig stroom verbruiken. Meer informatie over Core Parking is te vinden in het whitepaper Improve Energy Efficiency and Manage Power Consumption with Windows Server 2008 R2.

Om de efficiëntie van Core Parking snel te evalueren dient in Windows Server 2008 R2 gebruik te worden gemaakt van de Resource Monitor. Matt McSpirit toont hoe. In Windows Server 2012 worden geparkeerde processorkernen rechtstreeks in de nieuwe task manager getoond. Makkelijk!

NIC Teaming

Andere nieuwe functionaliteit in Windows Server 2012 is NIC Teaming. Een aantal van u zal argumenteren, dat NIC Teaming niet nieuw is en dat ze al jaren netwerkkaarten samenknopen voor redundatie of bandbreedte. Echter, vanaf Windows Server 2012 is deze functionaliteit ingebouwd in Windows Server 2012:


Deze functionaliteit is onderdeel van de nieuwe Server Manager in Windows Server 2012 en netwerkkaarten kunnen gemakkelijk bij elkaar worden geklikt en ge-powershelled.

Mogelijkheden te over

Niet alleen betekent dit, dat er geen gebruik meer hoeft te worden gemaakt van instabiele of ongeoptimaliseerde drivers van fabrikanten. Het betekent ook, dat netwerkkaarten van verschillende netwerkfabrikanten en met verschillende netwerksnelheden aaneengekoppeld kunnen worden. Ondersteund door Microsoft. Ook zorgt NIC Teaming er eindelijk voor dat serverrollen die voorheen niet werden ondersteund (lees: Active Directory) vanaf Windows Server 2012 wel worden ondersteund. Het uitrollen van NIC Teams met PowerShell opent daarnaast de deuren voor de automatische uitrol van hoog-redundante servers.

Dynamic Memory

Sinds Service Pack 1 voor Windows Server 2008 R2 kennen we ook de Dynamic Memory-functionaliteit in Hyper-V. Die zorgt dat een virtuele server extra werkgeheugen kan krijgen vanuit het virtualisatieplatform, wanneer dat (tijdelijk) nodig is.

Er zijn veel demo’s van deze functionaliteit te zien op het web, maar geen van allen tone ze Bynamic memory op grote schaal. Met 1TB RAM in onze server, kunnen we dit beter laten zien:


Wat we zien, is een virtuele server, die wordt geconfronteerd met een programma dat veel werkgeheugen nodig heeft. In dit geval is dat eat-mem.exe, een speciaal voor dit doel door de RUG geschreven 64-bit applicatie die geheugen eet, ongeacht de hoeveelheid RAM in de machine.

Hyper-V geeft fysiek geheugen als extra virtueel geheugen aan de virtuele server, zodat eat-mem.exe tot wel 38GB aan werkgeheugen oppeuzelt. Na het eat-mem proces, geeft de virtuele server na verloop van tijd het geheugen weer terug, zodat het eventueel (tijdelijk) aan een andere virtuele server kan worden gegeven.

Shared Nothing Live Migration

Een mooie nieuwe feature van Hyper-V in Windows Server 2012 is Shared Nothing Live Migration. Op deze manier kunnen Hyper-V servers virtuele machines uitwisselen, zonder downtime, zonder gedeelde opslag, met slechts een netwerkkabel als verbinding. Zowel IPv4 als IPv6 kan over de kabel worden gebruikt

Onder de motorkap

Onder de motorkap bij een Shared Nothing Live Migration vinden een Live Migration en een Storage Live Migration tegelijkertijd plaats. Storage Migrations waren voorheen slechts beschikbaar als System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) werd gebruikt. Het tegelijk uitvoeren van Live Migrations is een nieuwe functionaliteit in Windows Server 2012 en de combinatie van een Live Migration en een Storage Live Migration heeft dus als prettige uitkomst, dat het een Shared Nothing Live Migration mogelijk maakt. Zonder clusterlidmaatschap. Zonder SCVMM. Aidann Finn heeft nog wat extra informatie.

Redundantie en hoge beschikbaarheid

Deze functionaliteit hefet niets te maken met redundantie of hoge beschikbaarheid. Immers, een virtuele machine wordt slechts op verzoek verplaatst tussen twee Hyper-V servers, die verder weinig met elkaar gemeen hebben. Qua features die hoge beschikbaarheid hoog in het vaandel hebben, springt Hyper-V Replica er meer positief uit. Daarover later meer...

Fun with PowerShell en SCVMM

Met het tonen van bovenstaande functionaliteit hebben we de server nog maar nauwelijks belast en uiteraard wilden we ze echt iets te doen geven. Dus hebben we System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) geïnstalleerd en hebben we een grote lading virtuele servers en virtuele werkplekken uitgerold op de servers. Supermakkelijk en lekker snel; kijk maar:

Concluderend

Daniel, Rik en ik kregen in Groningen serieus speelgoed in handen, waar Windows Server 2012 probleemloos op draait. Het gaf ons de mogelijkheid om te kijken naar hoe Windows Server op dit soort hardware functioneert, welke mogelijkheden dat biedt en natuurlijk om met een grote grijns op onze gezichten richting randstad terug te reizen.

Wietze, bedankt!

Reacties

Er zijn op dit moment nog geen reacties. Log in om een reactie te plaatsen.